Pochádza pravdepodobne z francúzskej oblasti Champagne. Rizling vlašský patrí k neskoršie zrejúcim odrodám, doba zrenia je na prelome októbra až novembra. Vína dorobené z Rizlingu vlašského sa vyznačujú pomerne vysokými kyselinami. Ak je hrozno lepšie vyzreté, vína sú svieže, pikantné a pôsobia zrelým dojmom. Farba vína je svetlo žltozelená, pri degustácií možeme v chuti aj vôni nájsť lúčne kvety, med, hrozienka, egreš, čierne rybizle, ale aj citrón
Víno pochádza z mladej výsadby je žltozelenej farby, vo vôni je s ovocnými tónmi rýbezlí neskôr až s vôňou lúčnych kvetov. V chuti šťavnaté s pikantnou kyselinkou, medovou príchuťou ktorá pôsobí plno s dlhým doznievaním.
Obsah Alkoholu 12,5 %
Zbytkový cukor 12,3 g/l
Obsah kyselin 6,0 g/l
Obsahuje oxid siričitý a alergény z mlieka a vajec.
Podáva sa pri teplote 10-12 °C k studeným predjedlám aj pikantným, obloženým chlebíčkom, jemným paštétam, bravčovému na prírodno, prípadne k fádnejším jedlám, kde je nutné povzbudiť chuť kyselinkou. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám. S Rizlingom vlašským vynikne aj chuť pstruha na masle, kreviet alebo teľacieho na prírodno
Skladujte pri teplote 6-10 °C bez prístupu svetla v horizontálnej polohe, aby bol korok zaliaty vínom. Víno je možné archivovať 3-10 rokov.